Gondolatok

Azoknak írom, akik félnek pénzt -vagy elég pénzt- kérni a munkájukért.
Voltál már olyan helyzetben, hogy valamit nem tudtál segítség nélkül megoldani? Érezted már azt, hogy "bármennyit" fizetnél, csak a problémád megoldódjon? És találtál segítséget, az illető megoldotta és Te szemrebbenés nélkül kifizetted, amit kért. Mert kellett Neked, mert könnyebb lett utána, mert megszűnt a problémád.

Nos! Ha valaki rendel Tőled egy tárgyat, akkor vele ugyanez történik. Van egy gondja, egy hiánya, egy vágya egy tárgy után, birtokolni akarja azt, és ez neki nagyon sokat jelent, mert nem tudja megoldani NÉLKÜLED. A TE munkád, a TE tudásod, a TE időd nélkül. És valószínűleg zokszó nélkül kifizeti az árát.
Ha mégsem, akkor vagy nem kellett neki eléggé, vagy nem volt rá pénze.
Ha nincs rá pénze, de TE szeretnéd, hogy ő is hozzájussonn, akkor is tudnia kell, mennyi az értéke, és igenis viszonozza NEKED valamivel.
Segítsen neked (mondjuk az időd fejében menjen el ő bevásárolni helyetted, az anyagért cserébe hozzon valamilyen más, általad felhasználható dolgot) , reklámozzon Téged, vond be a készítésbe,, mindegy, csak érezze, hogy érték, amit kap.

Ha nem kell neki eléggé, akkor meg ne nevessen a markába, hogy milyen jó balekot talált. (Bocsánat a balek szóért, nem megbántani akarok senkit, de ők így gondolkodnak.)

Ha azt érzed, hogy nagyon kell neki. de hezitál, akkor előre mondd meg, hogy ennyibe fog kerülni, s ha nem kell neki, legalább nem dolgoztál potyára vagy éhbérért.

Az is lehet, hogy Te szív-szerelemből alkotsz, és azt hiszed, akkor nincs "jogod" elkérni a pénz, hiszen Te addig is jól érezted Magad, amíg készült. Hát egy maszek cukrász is imádhatja a munkáját, mégsem fogja Neked a tortát olcsón adni.

Ha ezekre gondolsz, amikor árat kell mondanod, akkor biztosan könnyebb lesz kimondanod az összeget.
Ha mégsem tudod kimondani, akkor inkább ne értékesíts, mert az olcsóságoddal a többi kézművesnek ártasz, akik mernek reális árat kimondani.
Akkor fejleszd, növeszd MAGADBAN az önbizalmat, építsd a határozottságodat és egyszer majd próbáld ki, milyen érzés megkapni a munkádért, ami jár. Hidd el, utána nem lesz ilyen gondod!

Szeretettel szurkolok Neked, hogy eljuss idáig. Ma, holnap, vagy holnapután.